Практични совети за здравјето

Еден холестерол и седум лаги

Еден холестерол и седум лаги

Постојат многу митови или лаги поврзани со холестеролот кои луѓето ги имаат прифатено здраво за готово, без да бидат свесни дека тие, навидум научно поткрепени изјави, се далеку од вистината. Најчесто вината не е во луѓето кои поверувале во тие лаги, туку во оние кои така ги претставиле работите…

продолжете со читање
Витамин А

Витамин А

Витаминот А е липосолубилен (растворлив во масти) витамин, кој најчесто во нашиот организам го внесуваме во провитаминска форма, а подоцна тој се конвертира (претвора) во активен витамин А и така може да изврши одредени функции во нашиот организам…

продолжете со читање
Кој е проблемот со кофеинот?

Кој е проблемот со кофеинот?

Кофеинот е еден од најчесто употребуваните стимулирачки средства во светот. Се користи во различни форми, најчесто како кафе или чај. Овие пијалоци се употребуваат во многу општества и култури. Луѓето во Азија консумираат кофеин во форма на чај, а во САД, Европа и Средниот Исток, се користи и чај и кафе….

продолжете со читање
Последиците од пиењето алкохол

Последиците од пиењето алкохол

Алкохолот е една од најшироко распространетите дроги во светот, која предизвикува зависност… Еден од четири смртни случаи кај Европејците на возраст под 30 години е поврзан со алкохол, а во некои делови од Источна Европа, ситуацијата е полоша па од алкохолот страда еден човек на секои тројца. Во САД алкохолот е трета водечка причина за смрт.

продолжете со читање
Што се тоа пробиотици и зошто се важни за нашето здравје?

Што се тоа пробиотици и зошто се важни за нашето здравје?

Темата за пробиотиците во денешно време е доста актуелна, но веројатно според многумина ова е само уште една „мода“. Сепак од исклучителна важност е да се знае дека пробиотиците се нешто многу повеќе од „мода“…

продолжете со читање
Атеросклерозата е излечива болест

Атеросклерозата е излечива болест

Атеросклерозата е болест во која поради одредени причини се наталожуваат масни наслаги на ѕидовите на крвните садови во нашето тело. Овие наслаги го стеснуваат пречникот на крвните садови и со тоа оневозможуваат правилен доток на крв до сите ткива и органи…

продолжете со читање
Витамин Б6

Витамин Б6

Витаминот Б6 е уште познат и како пиридоксин, а претставува хидросолубилен (растворлив во вода) витамин кој припаѓа во групата на Б витамини. Тој не се складира во организмот и потребно е да се внесува секојдневно…

продолжете со читање
Зошто се разболуваме?

Зошто се разболуваме?

Честопати кога на некој ќе му биде дијагностицирана некоја хронична болест, си го поставува прашањето: „Како ова баш мене ми се случи? Се случи толку ненадејно.“
Факт е дека тоа и не дошло баш толку ненадејно и одеднаш. Процесот на заболување почнал многу порано од моментот на поставувањето на дијагнозата. Може да бил започнат уште 10-20 години пред да бидете свесни за постоењето на болеста. …

продолжете со читање
Дали ви е смачено постојано да сте уморни?

Дали ви е смачено постојано да сте уморни?

Дали ви е смачено постојано да сте уморни? Ако и вие сте како и повеќето луѓе, тогаш веројатно одговорот е: „Да!“
За жал денес живееме во општество кое не ја цени важноста на одморот и на спиењето. Спиењето често се смета како губење на време, едноставна потреба која треба да се заврши за што е можно пократко време. Луѓето не сакаат да им кажат „добра ноќ“ на забавата и на обврските….

продолжете со читање
Твојот ум може да те разболи

Твојот ум може да те разболи

Науката почнува да го потврдува она што е запишано во Библијата во поглед на здравјето, пред неколку милениуми. Цар Давид вдахновен од Светиот Дух напишал: „Веселото срце е одличен лек, а невеселиот дух ги суши коските“ ( Пословици 17.22). Вашиот ум и вашето ментално здравје можат многу да влијаат на вашето физичко здравје, на вашата духовна состојба и на квалитетот на вашиот живот. Умот, телото и духот се меѓусебно поврзани и неразделни…

продолжете со читање

Pin It on Pinterest