ПОБЕДА НАД ДЕПРЕСИЈАТА

Знаевте ли дека ДЕПРЕСИЈАТА:
– се смета за водечка причина за попреченост;
– најчесто е поврзана со други здравствени проблеми;
– може да биде предизвикана од различни причини;
– го афектира телото во голема мера;
– го засилува негативното влијание на веќе постоечките заболувања во организмот;
– го зголемува ризикот од рана смртност кај луѓето со веќе влошена здравствена состојба од друга природа;
– влијае на структурата на мозокот, правејќи го да изгледа поинаку.

Во времето во кое живееме депресијата се шири како епидемија. Една третина од вкупното светско население, во текот на својот живот доживува „епизода на депресија“. Д-р Нил Нидли го препознал овој несреќен тренд помеѓу своите пациенти и се посветил на барање решенија за проблемите кои ја предизвикуваат депресијата, наместо само да ги анестезира симптомите со медикаменти. Тој ги комбинира новите сознанија од научните истражувања на заболувањата на умот, со долгогодишното клиничко искуство. Нуди увид и длабоко разбирање на физичките, менталните и духовните функции на телото и нивната взаемна поврзаност. Информациите кои се изнесени во текстовите од оваа рубрика, со сигурност ќе донесат разбирање и надеж за оние кои се во власта на оваа темна болест.

Имате можност:
– да сфатите дека депресијата воопшто не е наивна и дека нејзиното занемарување не само што ќе резултира со живеење на јаден живот, туку може да доведе и до кобни последици – прерано згаснување на животот;
– да дознаете дека не постои „стандарден“ случај на депресија, туку секоја жртва на депресија има свој уникатен сплет на околности и причини;
– да разберете дека во повеќето случаи постои повеќе од една причина за појава на депресија, а во многу случаи ги има повеќе од четири причини;
– да дојдете до сознание дека пред изнаоѓањето на стратегија за борба против депресијата, мора да се одреди секоја поединечна причина која доведува до депресија;
– да дознаете за „20–седмичниот метод“ кој што се покажал успешен во исцелувањето на мноштво луѓе од депресија, кој се заснова на уникатен пристап, во зависност од причините.

1. Чудесниот ум и невидливата болест

Следуваат дел од поднасловите од ова поглавје:

Надеж за жртвите на депресија

Сложеноста на човековиот мозок

Ментални пореметувања

Срам од менталните болести

Депресија – често ментално заболување

Што е всушност депресијата?

Депресијата е сѐ почеста појава

Кои состојби не претставуваат депресија?

Симптоми на депресија

Започнете со читање

2. Скриените опасности на депресијата

Следуваат дел од поднасловите од ова поглавје:

Влијанието на депресијата врз смртоносните болести:
– Депресијата и мозочниот удар
– Депресијата и срцевите болести
– Депресија и рак
– Депресија и воспаление на белите дробови
– Смртност

Пореметување на телесните функции под влијание на депресијата:
– Го намалува хипокампусот
– Го зголемува нивото на хормоните на стрес
– Остеопороза
– Хипертензија (покачен крвен притисок)
– Астма
– Главоболка
– Физичка неспособност, омалаксаност
– Можна зголемена зачестеност на напади (инфаркт, епилепсија)
– Неплодност
– Го намалува нивото на половите хормони
– Тешкотии во контролирање на нивото на шеќер во крвта кај дијабетичарите

Облици на однесување под влијание на депресијата:
– Го попречува учењето и ги намалува шансите за вработување.
– Ги зголемува шансите дека ќе имате проблематични деца.
– Зависност од никотин
– Алкохолизам
– Самоубиство

Започнете со читање

3. Што ја предизвикува депресијата?

Следуваат дел од главните поднаслови од ова поглавје:

Фактори кои можат да предизвикаат или да го зголемат ризикот од добивање на депресија:

-Непроменливи фактори

-Фактори поврзани со исхраната

-Социјални фактори

-Други фактори поврзани со начинот на живот

-Медицински услови

-Неизбалансирана електрична активност на мозокот

-Невообичаени причини за депресија

-Недокажани причини за депресија

Започнете со читање

4. Лекување на депресијата со исхрана

Следуваат дел од главните поднаслови од ова поглавје:

– Многу пациенти ќе си го поправат расположението кога ќе го променат начинот на исхрана

– Значењето на серотонинот

– Месото во исхраната го спречува дотокот на триптофан во мозокот

– Значењето на омега-3 масните киселини во борбата против депресијата

– Рибата е загадена

– Ракот кај рибите е сè почеста појава

– Средно загадената вода дава исклучително загадена риба

– Постои сомневање дека рибата предизвикува рак и срцев удар

– Познати здравствени проблеми предизвикани од загадена риба

– Недостаток на фолна киселина предизвикува депресија

– Врската помеѓу витамин Б12 и депресијата

Започнете со читање

5. Стилот на живот како лек против депресија

Следуваат дел од главните поднаслови од ова поглавје:

– Редовни физички вежби

– Вежби за длабоко дишење

– Терапија со класична музика

– Редовен регенерирачки сон

– Терапија со светлина

– Избегнувајте негативни мисли

– Секојдневни духовни вежби

– Шест селективни методи на лекување со стил на живот

– Значење на друштвената поддршка

– Когнитивно-бихејвиорална терапија

– Што значи да се биде свесен за сопствената вредноста а што значи да се почитуваш себеси?

Започнете со читање

6. Лековити билки и лекови против депресија

Следуваат дел од главните поднаслови од ова поглавје:

– Став во однос на лековитите билки и лековите

– Кантарион – лековита билка која ја победува депресијата

– „SAMe“ – уште една лековита супстанца во борбата против депресијата

– 5-HTP го зголемува нивото на серотонин

– Синтетички лекови против депресија

– Како делуваат антидепресивите?

– Антидепресивите го надополнуваат недостатокот на неуротрансмитери

– Три главни групи на антидепресиви

– Трициклични антидепресиви

– Инхибитори на моноамино оксидаза

– Селективни инхибитори на повторното превземање на серотонин (SSRI)

– Wellburitin (bupropion) во лекување на тежок облик на депресија

– Што да правите кога ниеден лек не помага?

– Одвикнување од антидепресиви

Започнете со читање

7. Стрес и загриженост

Следуваат дел од главните поднаслови од ова поглавје:

– Што е тоа стрес

– Три фази на реакцијата на стрес

– Физички промени предизвикани од стресот

– Константен наспроти неочекуван стрес

– Негативно влијание на хормонот кортизол

– Стресот го зголемува ризикот од срцев и од мозочен удар

– Стресот и херпесот

– Стресот и астмата

– Стресот може да го зголеми ризикот од преминување на HIV во сида

– Стрес, егзема и псоријаза

– Стресот и дигестијата (варењето)

– Стресот и репродукцијата

– Стресот и фрактура на колкот

– Стресот и мозокот

– Пореметувања на загриженост

– Генерализирано пореметување на загриженост (ГАП)

– Паника

– Пост-трауматски стрес

– Фобии

– Опсесивно-компулсивно пореметување (ОКП)

– Депресија, стрес, загриженост и самоубиство

Започнете со читање

8. Стрес без вознемиреност

Следуваат дел од главните поднаслови од ова поглавје:

– Препознај ги своите стресори

– Два начина за совладување на стресорите

– Избегнете го стресорот така што ќе побегнете од него

– Долготрајно систематско управување со стресот (стрес-менаџмент)

– Физички здравиот стил на живот го ублажува стресот

– Редовни физички вежби

– Масажа

– Кофеинот го зголемува нивото на хормонот на стрес

– Алкохол, стрес и загриженост

– Сведете ја употребата на синтетичките лекови на најмалата можна мера

– Останати лекови кои имаат несакани ефекти

– Значењето на добрите односи во раниот период од животот

– Вредноста на личните врски

– Помагање на другите

– Совет од Библијата: не грижете се за иднината

– Соодветниот одмор и сон го подобруваат менталното здравје

– Доброто духовно здравје помага во борбата против стресот и загриженоста

– Размислувајте за возвишени теми

– Немојте да ги критикувате другите

– Терапија со насочување кон духовни вредности

Започнете со читање

Серијалот продолжува

Останатите поглавја од овој серијал наскоро ќе бидат објавени.

Pin It on Pinterest