(текстот кој следува е дел од книгата Времето и знаците)

Близу е времето кога светот ќе го погоди силна болка која не ќе може да ја ублажи никаков човечки балсам и мевлем, кога никој не ќе може мирно да спие. Божјиот Дух се повлекува од земјата. Со заслепувачка силина и едноподруго, ненадејно и неочекувано, се нижат катастрофи во воздухот, на копното и морето. Колку често слушаме за земјотреси и урагани, за циклони и тајфуни, за колосални поплави и пожари, кои зад себе оставаат гигантски пустења и трагедии! Привидно овие неволји се само порој на каприциозните, неорганизирани и несредени природни сили кои се наполно надвор од контрола на човекот. Но во сето тоа се чита Божјата намера. Тоа се средства и знаци со кои Бог се обидува да ги натера луѓето да станат свесни за опасноста што им се заканува и нашето време навистина да го препознаат како „последно време“.

 

Во продолжение следуваат насловите од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“.

Силни земјотреси!

Силни земјотреси!

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Земјотреси - нешто што влева страв во срцата на луѓето, нешто од што трпки ни поминуваат по снагата - феномен и појава пред која стоиме стаписани,...

продолжете со читање
Оган, вулкани!

Оган, вулкани!

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Очигледно е дека за време на силните земјотреси се случуваат, како што рековме, гигантски тектонски нарушувања, сеизмички поместувања и промени во...

продолжете со читање
„Ќе покажам знаменија горе на небото и знаци долу на земјата: крв и оган и шикање на дим … столбови од дим. Сонцето ќе се претвори во темнина, а Месечината во крв, пред да дојде големиот и страшен Господов ден“

„Ќе покажам знаменија горе на небото и знаци долу на земјата: крв и оган и шикање на дим … столбови од дим. Сонцето ќе се претвори во темнина, а Месечината во крв, пред да дојде големиот и страшен Господов ден“

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Меѓу другите знаци на земјата, апостол Петар и пророкот Јоил во своите пророштва многу јасно најавуваат еден ист знак карактеристичен за последните...

продолжете со читање
Бог има своја богата ризница во која го чува своето оружје за бој во „големиот и страшен Господов ден“ со кое праведно ќе се пресмета со гревот и грешниците

Бог има своја богата ризница во која го чува своето оружје за бој во „големиот и страшен Господов ден“ со кое праведно ќе се пресмета со гревот и грешниците

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Земните длабини претставуваат Господова ризница со Господов арсенал од кој е земено оружјето што е употребено при уништувањето на претпотопниот свет. Во...

продолжете со читање
И водите во сојуз и спрега со земјотресите и вулканите против човештвото!

И водите во сојуз и спрега со земјотресите и вулканите против човештвото!

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Катастрофални земјотреси ја толчат и сè повеќе ќе ја толчат, вулкани ќе ја столчат, а силни води ќе ја дотолчат нашата планета. Тоа е страшна спрега меѓу...

продолжете со читање
„Ќе има знаци на сонцето, на месечината и на ѕвездите… небесните сили ќе се разнишаат!“

„Ќе има знаци на сонцето, на месечината и на ѕвездите… небесните сили ќе се разнишаат!“

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) И небесните сили - небесните тела, како што кажуваат други преводи - ќе се разнишаат! Меѓу тие небесни тела што ќе се разнишаат, Исус ги спомнува...

продолжете со читање
„На земјата тага кај народите и неизвесност поради бучавата на морските бранови!“

„На земјата тага кај народите и неизвесност поради бучавата на морските бранови!“

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Да се навратиме пак на веќе споменатата спрега на најмоќните природни сили кои со сета жестокост ќе се устремат против човештвото за да го истребат од...

продолжете со читање
Астероид од шест милји

Астероид од шест милји

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Повеќе за најразурнувачките ефекти предизвикани од огромните бранови што би ги подигнал астероид од 6 милји кој би се урнал во океан! Еве како го опишува...

продолжете со читање
Други знаци кои го најавуваат крајот

Други знаци кои го најавуваат крајот

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) „Природните катастрофи се сè почести и пожестоки, како во богатите, така и во сиромашните земји, уништувајќи животи, инфраструктури, институции и државни...

продолжете со читање
Војни

Војни

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Наскоро на нашиот свет ќе се случат огромни промени и последните движења ќе бидат многу брзи. Светот не ќе може да фати чекор со нив, избезумен е и во...

продолжете со читање
„Ајде сега, вие богати, плачете и липајте… своето богатство го натрупавте во последните денови!“

„Ајде сега, вие богати, плачете и липајте… своето богатство го натрупавте во последните денови!“

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Економијата во светот е во криза. Најголемите економски сили, како што се САД, Јапонија и други, се во страшни долгови, а некои и во колапс. Неразвиените...

продолжете со читање
Се распаѓа јатката на општеството – семејството

Се распаѓа јатката на општеството – семејството

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Во контекстот на пророштвата за последното време ги приведуваме и следните Христови зборови: Се дига татко против син и син против татко, мајка против...

продолжете со читање
Ќе има глад

Ќе има глад

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) „Наспроти помошта, во Африка сè повеќе бегалци, гладни, жедни и болни“ - читаме во печатот и слушаме во јавните гласила. Според пророштвото, „последните...

продолжете со читање
Помори

Помори

(текстот кој следува е дел од поглавјето „Знаците на последното време“ од книгата „Времето и знаците“) Во „последните денови“ човештвото ќе го мачат помори и болести - кажува нашиот Спасител. И тоа е еден од знаците кој укажува на близината на крајот....

продолжете со читање

Pin It on Pinterest